SGK SSK Emeklilik Hesaplama

Ne zaman emekli olurum ve SGK SSK Emeklilik Hesaplama ve emeklilik sorgulama işlemlerini internetten tc no ile ssk sorgulama yaptıktan sonra öğrenebilirsiniz.

Emeklilik Hesaplama; hepimiz ömrümüzün büyük kısmını çalışarak geçiririz. Çalıştığımız süre zarfında ara ara emekliliğimizin hayallerini kurarız.

Bu hayalleri kuran birçok vatandaşımız emeklilik günleri yaklaşırken hayallerini daha somut bir zemine oturtmak ve bazı planlarını netleştirmek için sıkça emeklilik hesaplaması ve emeklilik sorgulaması yapmaya başlar. Daha doğrusu günümüzde babalarımız, annelerimiz, iş yerlerimizde ki şeflerimiz ya da yaşça bizlerden büyük iş arkadaşlarımız bilgisayar kullanmayı bilen genç kuşaktan bu tür taleplerde bulunur. Genç kuşak henüz emekliliğe uzaktan baktığı için emeklilik hesaplaması ve emeklilik sorgulaması gibi konularda çokta fazla uzman değildir. Emeklilik hesaplaması konusunda ailemin ve çevremin uzman kişisi haline getirildikten sonra henüz bu işte yeni olan arkadaşlarıma ve internet kullanıcısı büyüklerime yardımcı olmakta fayda var.

SSK – SGK Emeklilik hesaplamak için öncelikle SSK sorgulama ‘sı ya da SGK Sorgulama ‘sı yapmanız gerekmektedir.Bu sorgulama ile elde ettiğiniz SGK – SSK Hizmet Dökümü bilgilerinizden faydalanarak emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz. SSK Hizmet dökümünden faydalanarak pirim günlerinizi öğrenebilirsiniz.

Emekli olmak için devletin Türkiye’de koyduğu iki şart var. Eskiden de olduğu gibi öncelikle belli bir süreyi doldurmuş olmanız gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nunbelirlediği sayıda pirimin sosyal güvenlik kurumuna ödenmiş olması gerekiyor.

İkinci konu da belli bir yaşı doldurmuş olmanız gerekiyor. Yani yeterli sayıda ssk pirimi ödenmiş olsa da, eğer açıklanan yaşı doldurmadıysanız, size emekli olup maaşa bağlanma ve emeklilerin yararlandığı çeşitli kolaylıklardan yararlanma fırsatının tanınması için ne yazık ki beklemeniz gerekiyor.

Sigorta primlerinizin ödenmeye başladığı yıla göre emeklilik hesaplanma metodu değişiklik gösterebiliyor. örneğin;
– 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 506 sayılı kanuna göre,
– 08/09/1999 tarihinden 30/04/2008 tarihine kadar sigortalı olanlar 5510 sayılı kanunun 9. Maddesine göre,
– 30 nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar 5510 sayılı kanunun 28. Maddesine göre değerlendirilir.

Bu durum ne gibi bir farklılığa sebep oluyor derseniz, emeklilik yaşı ile ilgili kanunda 2006da yapılan birtakım değişiklikler nedeniyle 1976 veya öncesinde işe başlamış birinin beklemesi gereken yaş 45 iken, 1999’da SSK lı olarak işe başlamış birisi 60 yaşını beklemek zorundadır.

Kadın ve Erkeklerinde emeklilik hesaplama metodu farklılık göstermektedir.Aynı şekilde doğum tarihide emeklilik hesaplama da etkili bir bilgidir.

Emeklilik yaşını bulmak için; günümüzün tarihini (gün/ay/yıl) yazıp, doğum tarihinizi (gün/ay/yıl) yazıp birbirinden çıkartın. Yani ne kadar süredir yaşadığınızı gün/ay/yıl olarak hesaplayın.Daha sonra tam yaşınızı kullanarak, emekli olma yaşınızı toplayarak, emekli olacağınız tarihi bulabilirsiniz.Emekli olabilmeniz için 25 senelik bir dönemlik sskpirimlerinizin düzenli yatırılmış olması gerekmektedir.

Ek olarak diğer yöntem Sosyal güvenlik Kurumu (SGK) ‘ nun internet sitesinden şifresiz emeklilik hesaplaması yapmak için emeklilik hesaplama .Bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfada ki formda cinsiyet bilgileriniz, doğum yılınız, hizmete başlama tarihiniz, maluliyetinizin olup olmadığı, erken yaşlanmanın var olup olmadığı, SSK Prim Ödeme Gün Sayınız, Diğer Sandıklara Ait Gün Sayınız, Askerlik/Sanatçı Gün Sayınız, Fiili Gün Sayınız, Yurtdışı Gün Sayınız, 3600 Günün Doldurulduğu Tarihi gibi bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra “Gönder” düğmesine tıklayarak emeklilik hesaplama işlemini yapmış olursunuz.

Related Posts

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir